Toamna vrajbei noastre Colectiv(e) – drumul către ceva nou

Scriu rândurile acestea ȋn primul rând pentru mine, pentru a-mi limpezi gândurile despre ceea ce s-a ȋntâmplat şi se ȋntâmplă ȋn continuare ȋn România.

A vuit Facebook-ul de idei despre cine, ce şi cum, iar pentru câteva zile am fost mâhnit gândindu-mă la cum s-a trecut atât de repede de la Colectiv la planuri, cu iz dâmboviţean, de stabilire a noului Guvern. Îmi dau seama că esenţa acolo rămâne şi anume ȋn restabilirea unei autorităţi guvernamentale. Însă mai mult ca niciodată, există şansa ca statul / sistemul să fie resetat. Sunt sigur că statul român poate fi unul funcţional şi poate servi intereselor societăţii, şi nu unor grupări transpartinice, organizate formal ȋn actualele partide politice. Sunt naiv? Nu cred. Cred că există şansa reală de reasamblare a plăcilor tectonice care stau la baza statului român. Un stat căpuşat, obosit şi disfuncţional. Un stat controlat de partide care reprezintă noile elite politice şi noua ordine de după Revoluţie. Având ȋn vedere protestele din stradă şi limbajul comun pe care ȋl vorbesc oamenii – corupţie, lipsa de transparenţă, incompetenţă şi nevoia de altceva – putem afirma că s-a ivit o nouă oportunitate pentru a reinventa Statul român. Despre asta vreau să vorbesc aici pe scurt, concret sub forma unor idei.

Astăzi mai mult decât oricând există şansa reală ca legătura sau contractul dintre Stat şi Societate să fie rescris. Statul este slujitorul societăţii. Societatea românească, prin forţa noilor generaţii prezintă astăzi o altă optică asupra lumii. Nu mai vrea să fie minţită, ȋnşelată, manipulată, dusă cu zăhărelul. Există o masă critică de oameni, peste tot ȋn ţară, care nu mai acceptă starea de fapt a naţiei. Astăzi mai mult decât oricând, se poate creiona drumul spre ceva nou. A trebuit să traversăm o tragedie colectivă pentru a ajunge aici. Mii de oameni vor rămâne devastaţi de evenimentele de la Club Colectiv. Nici un ajutor, lacrimă sau rugăciune nu va putea reda pacea familiilor şi prietenilor. Dar cei care au murit nu trebuie să fi murit ȋn van. Ca membri ai societăţii nu trebuie să permitem ca astfel de evenimente să se mai repete. Ca societate per ansamblul ei nu trebuie să mai permitem statului să fie disfuncţional, mai ales prin politizare, şi anume prin afilierea la grupări politice a căror interes nu este articularea unor politici şi reprezentarea votanţilor lor, ci simplul jaf public instituţionalizat.

Un lucru pare evident – reformarea statului şi a instituţiilor României nu poate fi ȋnfăptuită de partidele politice actuale. Nu cel puţin ȋn starea ȋn care se prezintă. Personal, cred că politicienii români sunt incapabili să ȋnţeleagă cu exactitate ce li se solicită din stradă. Însuşi Klaus Iohannis a dovedit acest lucru. Cu o legitimitate fără precedent ȋn cadrul societăţii post-decembriste, Klaus a eşuat ȋn a ȋnţelege cu adevărat dorinţele societăţii. Societate care cu un an ȋnainte l-a ales preşedinte. Mai mult acesta a confundat strada cu o mână de organizaţii alese pe sprânceană, care au participat la consultările de la Cotroceni. Nu voi intra prea mult ȋn detalii. În esenţă, consultarea persoanelor prezente poate a avut efecte benefice şi poate sta la baza unui model nou de comunicare cu instituţiile statului. Eşecul ȋnsă de a ȋnţelege strada poate fi văzut ca o alegere din partea domniei sale. O alegere politică, ca semn de recunoştiinţă faţă de familia politică care l-a ajutat să-şi ocupe funcţia de azi şi care ȋn mod evident ȋşi aşteaptă rândul la guvernare.

Nu este ȋn interesul acestor entităţi politice să se alinieze cu dorinţele străzii, deşi clasă politică românească doreşte să profite de pe urma ei. Trecutul recent dovedeşte că au şi reuşit acest lucru. Dar aici poate interveni ruptura faţă de trecut. Partidele politice profită de lipsa de organizare a străzii şi a protestatarilor. Astfel, ȋn linie cu atributele şi regulile democraţiei din România, cred că momentan cea mai bună soluţie este crearea unor mişcări politice noi. Resetarea sistemului nu se poate face cu partidele actuale ci printr-o serie de noi partide politice.

Partide care să reprezinte cu adevărat interesele votanţilor lor şi care să facă legătură dintre societate şi stat ȋn mod adecvat. Partide care să ȋnţeleagă că funcţia lor principală este să reprezinte, articuleze şi să susţină interesele tuturor cetăţenilor din societate prin actul guvernării. Partide care să nu mai umple de semnificaţie actualul sens denaturat al cuvântului.Partide noi care să fie diverse ideologic sau ca şi organizaţii. Partide de stânga, partide dedreapta. Partide care să ȋnlocuiască treptat clasa politică şi care să o ȋmpingă de la spate pe cea veche ȋn a se reforma. Partide care să susţină ȋmbunătăţirea condiţiei precarea a municitorilor şi salariaţilor, partide care să ceară taxarea corporaţiilor, partide care să susţină capitalul autohton sau străin, partide care să susţină inovaţia şi antreprenoriatul. Partide care să depolitizeze statul şi să promoveze meritocraţia, reforma educaţiei şi decenţa pe care o aşteptăm cu toţii.

Partide care să aibe ȋnsă un numitor comun, şi anume capacitatea de a se uni ȋmpotriva actualelor partide pentru a forma ȋn viitorul apropiat sau mediu, Guvernul României. Crearea unor partide este unica soluţie prin care dorinţele articulate ȋn stradă să poată fi transpuse ȋn realitate. Lista revendicărilor creşte de la o zi la alta şi sper că aceasta va fi centralizată. Cel mai mult m-am bucurat săptămâna asta când am văzut că protestarii se organizează şi că ȋn mod natural ȋşi exprimă doleanţele, ȋn public, pe hârtie, şi de ce nu, şi online. Sentimentul că există capacitatea de organizare m-a bucurat enorm. E un proces care va luat timp şi sper ca aceste consultări originale din stradă să se extindă la nivelul ţării sub forma unor consultări cetăţeneşti reale şi reprezentative. Aceste consultări pot sta la baza creării noilor partide. Ele pot fi organizate ȋn următoarele săptămâni / luni peste tot ȋn ţară. Tinerii din România sunt foarte creativi şi pot dezvolta metode diverse pentru facilitarea acestor consultări. La finalul acestora sunt sigur că o nouă viziune va putea fi schiţaţă.

O viziune pentru dezvoltarea României si organizare, două principii care pot sta la baza creării noilor partide. Un al treilea principiu este de asemenea necesar şi anume CURAJ. Curaj din partea celor implicaţi ȋn stradă pentru a se organiza şi pentru a genera sâmburele organizaţional a acestor noi mişcări politice. Curaj pentru a duce această luptă mai departe. Deşi pare că nu lipseşte momentan, am senzaţia că foarte multe persoane ȋncă păstrează o doză de scepticism, neȋncredere ȋn capacitatea de a face politică sau pur şi simplu iau ȋn derâdere idee de partide noi. Modul ȋn care s-a făcut politică ȋn România ne-a denaturat viziunea despre ceea ce este ea cu adevărat, mai exact reprezentarea intereselor membrilor societăţii ȋn cel mai democratic şi demn mod cu putinţă.

Trei mari pericole planează momentan asupra acestor oportuniţăţi. Primul, delăsarea străzii şi a tuturor cetăţenilor care au luat parte la proteste din varii motive. Al doilea, lipsa de organizare la nivelul străzii. Prin stradă nu mă refer aici nu doar la cei care participă fizic la proteste ci la toţi aceia care sunt cu trup sau/şi suflet alături de manifestanţi, care vorbesc acelaşi limbaj şi care sunt ghidaţi de aceleaşi idealuri. Lipsa de organizare, ȋntâlniri sau discuţii, care să ducă la stabilirea unor puncte concrete poate fi cea mai periculoasă. Al treilea, ȋn strânsă legătură cu titlul acestui articol, este ȋnvrăjbirea oamenilor sau crearea de diferite facţiuni care să nu comunice una cu cealaltă din diferite mize meschine sau ideologice. Dezbinarea e o trăsătură colectivă puternică ce trebuie depăşită ȋn astfel de momente. Părerea fiecăruia dintre noi contează şi un filon comun poate fi găsit. E de datoria noastră să-l căutăm ȋn primul rând, mai ales ȋn momente ȋn care se poate ajunge la o resetare reală a sistemului.

Cred ȋnsă ȋn România, ȋn cetăţenii ei frumoşi, ȋn foştii mei colegi, ȋn tinerii şi bătrânii care au ieşit ȋn stradă, ȋn tinerii care au murit strigând – „The day we give in is the day we die”. Crearea unor noi partide politice noi este singura soluţie. O soluţie care trebuie să fie ȋn ton cu se cere ȋn stradă. O soluţie ce nu trebuie deturnată de către interese obscure sau de oportunişti mediatici sau elitişti. Cred că noile partide româneşti pot fi entităţi moderne de reprezentare şi responsabile ȋn faţa alegătorilor. Partide cu mecanisme de control şi de selecţie puternice, dominate de un simţ real al refomei şi dominate de principii etice. Nimic mai mult, nimic mai puţin. Astfel vom putea folosi democraţia pentru noi şi ȋmpotriva actualelor partide. Trebuie să-i batem la propriul joc şi să le arătăm că o democraţie nu ȋnfloreşte decât atunci când aleşii reprezintă interesele societăţii lor ȋn mod real şi fără nimic de ascuns. Pentru asta organizarea, comunicarea şi solidaritatea sunt principiile care pot ghida strada, şi pe toţi aceia care cred ȋn destinul nostru colectiv şi ȋn drumul către ceva nou. Mult curaj celor din stradă, regret că nu pot fi acolo fizic ȋn aceste momente esenţiale dar sunt cu mintea şi sufletul alături de voi. Înainte!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s